Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 02-04-2002

Koninklijke erkenning voor dirigent

door Rolf Bosboom

BERGEN OP ZOOM - Een voortreffelijke ambassadeur voor de muziek en voor de stad. Zo omschreef burgemeester P. van der Velden van Bergen op Zoom zondag H. Smout, voordat hij hem een koninklijke onderscheiding uitreikte. Smout is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking vond plaats na afloop van de hoogmis op eerste paasdag in de Bergse Gertrudiskerk. De Missa in Angustiis van Haydn werd daarin op hoogstaande wijze gespeeld en gezongen door Hortus Musicus Religiosus, waarvan Smout inmiddels veertig dirigent is. ,,En wel op een wijze die onnavolgbaar is``, aldus Van der Velden, volgens wie Hortus Musicus Religiosus zich kan meten met professionele gezelschappen.

Lijst
De burgemeester had veel tijd nodig om een compleet beeld te geven van de muzikale activiteiten van Smout, want de lijst met een beschrijving van diens verdiensten is lang.
Zo heeft hij baanbrekend werk verricht als uitvoerder van barokcomposities, heeft hij de directie gevoerd over lp- en later cd-opnamen, heeft hij als zanger talloze malen als solist opgetreden, is hij sinds 1981 cursusleider van de meerjarige dirigentenopleiding voor Zuidwest-Nederland, is hij jurylid bij diverse concoursen van katholieke en christelijke zangersbonden en is hij voorzitter van het diocesaan bestuur van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, bisdom Breda.
Smout is in de wijde omgeving actief en bekend.
Zo was hij van 1973 tot 1984 dirigent van het Bevelands Kamerkoor Pavane. Momenteel leidt hij het Zeeuws vocaal ensemble Musica Cordis. In 1980 ontving Smout de culturele prijs van de stad Goes. De pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice werd hem in 1993 toegekend.

 
zie ook: (28-10-1983)